Защо денят започва така?  В 10 часа на Дондуков 2 президентът

...
Защо денят започва така? 
В 10 часа на Дондуков 2 президентът
Коментари Харесай

След 2 години и 3 неуспеха: Ще излъчи ли БСП редовен кабинет?

Защо денят стартира по този начин?  

В 10 часа на Дондуков 2 президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление - както знаете той отива при " Българска социалистическа партия за България ". Председателят на парламентарната група Корнелия Нинова ще получи досието с мандата, преди да е ясно коя е номинацията на социалистите за възможен министър председател. В Конституцията не е записан период за това. Лидерът на партията Корнелия Нинова към този момент заявява, че Българска социалистическа партия ще подходи отговорно и ще постави всички старания, с цел да има постоянен кабинет. Очаква се Националния съвет на партията да реши от кои парламентарни групи ще търси поддръжка. За момента множеството обединения в сегашния парламент са скептични за образуването на постоянно държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия. 

Американският президент направи историческо посещаване в баптистката черква на починалия Мартин Лутър Кинг по случай 94 година от рождението на герой за цивилен права. Джо Байдън изнесе проповед от амвона по покана на пастора на църквата - сенатора от Демократическата партия Рафаел Уорнок. Президентът прикани американците да потърсят в живота на Кинг поучения за справяне с раздялите, екстремизма и несправедливостта и предизвести, че демокрацията претърпява рискови времена. Държавният глава стана първият настоящ президент на Съединени американски щати, изнесъл слово по време на неделна работа в църквата на Кинг в Атланта.

Барселона не остави никакъв късмет на Реал Мадрид в огромното дерби на финала за Суперкупата на Испания. Каталунците завоюваха с 3:1 в следващото издание на Ел Класико, като с това донесоха и първи трофей за треньора на обора Шави. Легендата пое отбора преди година. Над всички в мача бе 18-годишният Гави, който вкара гол и подаде за другите два, осъществени от Роберт Левандовски и Педри. Реал върна почетно попадение чак в добавеното време. Финалът се игра в Саудитска Арабия, където от няколко години по традиция е минитурнирът за Суперкупата на Испания. С успеха Барселона затвърди мощен рестарт на сезона след Мондиал 2022, като води и в шампионата с три точки пред безконечния противник от столицата.

Подробно за тематиките от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в:  -  - 

Какво ни впечатли доскоро?

Властите в Латвия приканиха жителите на някои централни региони да се изтеглят от домовете си поради опасност от наводнения, невиждани през последните десетилетия. Чуйте повече в утринния новинaрски Podcast.  

А какво ще кажете за това? 

Президентът Румен Радев - за четвърти път през последните две години - ще връчи последния мандат за сформиране на постоянно държавно управление на Българска социалистическа партия. Всичките опити на левицата до момента обаче не се увенчаха с триумф. През май 2021 година взе и незабавно върна последния мандат, което постави завършек на 45-ото Народно заседание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент, когато левицата взе и след 10 дни върна на президента третия мандат без да излъчва министър председател. Така се случи и през юли предходната година, откакто кабинетът на Кирил Петков беше свален с избор на съмнение и се провалиха първите два опита за сформиране на кабинет. Социалистите получиха третия мандат, само че не събраха поддръжка и след 10 дни върнаха празна досието на президента, с което беше комплициран край и на 47-ото Народно заседание. И към този миг множеството обединения в сегашния парламент са скептични за образуването на постоянно държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия. Ако и последният опит се провали, президентът би трябвало да разпусне 48 Народно събрание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи дата за нови парламентарни избори. 

Ето за какво ви питаме:



Гласувайте и коментирайте по тематиката в страницата на подкаста. Най-интересните ваши отзиви ще цитираме в обедния новинарски Podcast тъкмо в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете персонално да споделите мнение по тематиката, да изпратите вест или да предложите концепция, пишете ни на e-mail [email protected], като оставите име и телефон за противоположна връзка. Ние четем всички мнения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР